Jadłospis

  Jadłospis 

 

 

JADŁOSPIS 22.04.2024 r. – 30.04.2024r.

 

Poniedziałek 22.04.2024r.

Śniadanie – Płatki wielozbożowe  z mlekiem. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki, serka  ogórka. Herbata z cytryną i miodem.

Ok. 400 kcal

Składniki- mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier , kakao, sól, olej słonecznikowy, aromaty naturalne , mleko.

Pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, masło 82% (mleko),  serek kanapkowy( mleko, kultury bakterii, szynka z indyka, ogórek, szczypiorek.

Obiad- Zupa krem z pieczarek z grzankami. Chrusty drożdżowe . Kompot wieloowocowy/ woda mineralna. Jabłko.

Ok. 490 kcal

Składniki- porcja rosołowa, pieczarki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula,  przyprawy naturalne, sól, pieprz, śmietana 18% , chleb tostowy(mąka pszenna), natka pietruszki

Chrusty –  mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże, olej rzepakowy, cukier puder. Jabłko.

Kompot- woda, cukier, mieszanka kompotowa

 

Wtorek 23.04.2024r.

Śniadanie- Pieczywo mieszane z masłem, powidłami śliwkowymi, proziaki z masełkiem. Kawa zbożowa z mlekiem. Mandarynka.

Ok. 270 kcal

Składniki- pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, drożdże, masło 82%(mleko), powidła śliwkowe

Proziaki- - mąka pszenna, kefir, soda oczyszczona, masło(mleko)

Kawa  - cykoria, cukier, jęczmień, mleko.

Obiad – Rosół z makaronem. Ziemniaki, skrzydełka panierowane, Surówka z sałaty lodowej.  Kompot z jabłek i truskawek.

Ok. 514 kcal

Składniki- skrzydełka drobiowe, marchew, pietruszka korzeń, por, cebula, seler korzeń, seler naciowy,  pieprz, sól, pietruszka natka.

Makaron- mąka pszenna, jaja, woda, sól.

Ziemniaki, skrzydełka drobiowe, bułka tarta(mąka pszenna), jajka, olej roślinny.

Surówka- sałata lodowa, papryka czerwona, szczypiorek, jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy .

Kompot- woda, jabłka, truskawki, cukier trzcinowy.

 

Środa 24.04.2024r.

Śniadanie -  Pieczywo mieszane z masłem, szynką wiejską, serkiem żółtym, pomidor koktajlowy.  Herbata z cytryną. Banan.

Ok. 342 kcal

Składniki- pieczywo - mąka żytnia, mąka pszenna, zakwas żytni, drożdże, woda , masło 82% (mleko), szynka wiejska wieprzowa, serek żółty (mleko), pomidor.

Obiad - Kapuśniak z młodej kapusty. Kluski leniwe, marchewka z jabłkiem.  Kompot z owoców mrożonych.

Ok. 357 kcal

Składniki - porcja rosołowa,  marchew, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, sól, śmietana 18%, zielony koperek, pory, kapusta biała, ziemniaki, przecier pomidorowy, pieprz, sól.

Kluski leniwe - mąka pszenna, jajka, twaróg( mleko), masło, sól

Surówka - marchew, jabłko, przyprawy

Kompot - woda, cukier, truskawki, owoce leśne – mieszanka

 

Czwartek 25.04.2024r.

Śniadanie - Zupa mleczna z grysikiem. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryczka czerwona słodka. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko.

Ok. 371 kcal

Składniki - mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól, masło 82%( mleko), jajka, kasza manna, mleko, papryka czerwona

Obiad – Zupa fasolowa z makaronem. Ziemniaki, pulpeciki w sosie pomidorowym. Sałatka z buraczków czerwonych. Kompot śliwkowy.

Ok. 468 kcal

Składniki -  kości od schabu, seler, marchew, pietruszka, por, cebula, przyprawy naturalne, zielona pietruszka, fasola biała, śmietana 18%,  przyprawy naturalne.

Makaron- jajka, mąka pszenna, woda, sól

Ziemniaki, łopatka mielona,   cebula, pieprz czarny, sól, olej rzepakowy, bułka tarta (mąka pszenna), jajka, przecier pomidorowy.

Sałatka - buraczki czerwone,  sól, pieprz, cukier.

Kompot - woda, cukier, śliwki

 

Piątek 26.04.2023r.

Śniadanie - Pieczywo razowe i mieszane z masłem, pastą z makreli wędzonej. Kawa zbożowa z mlekiem. Jabłko.

Ok. 410 kcal

Składniki - pieczywo- mąka pszenna i żytnia, mąka żytnia razowa, masło 82%, drożdże, woda, sól.

Pasta - makrela wędzona, twaróg wiejski (mleko) , szczypiorek,  sól, pieprz

Obiad - Zupa pomidorowa z makaronem. Ryż z jabłkami prażonymi. Kompot wieloowocowy.

Ok. 502 kcal

Składniki - porcja rosołowa, marchew, pietruszka, cebula, seler, przecier pomidorowy, śmietana  12%, natka pietruszki.

Makaron - mąka pszenna, jajka, woda, sól

Ryż jaśminowy, jabłka, cukier, cynamon.

Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.

 

 

Poniedziałek 29.04.2024r.

Śniadanie – Budyń truskawkowy, pieczywo z masłem, serkiem żółtym. Herbata z cytryną. Banan.

Ok. 418 kcal

Składniki - skrobia ziemniaczana, truskawki, cukier, mleko.

Pieczywo - mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda, sól, masło 82%(mleko), ser gouda(mleko). Banan

Obiad - Barszcz biały z ziemniakami. Spaghetti z mięsem, sosem bolońskim. Kompot z jabłek, malin.

0k. 600 kcal

Składniki - zakwas do barszczu białego, marchewka, śmietanka 30%,  ziemniaki, cebulka, woda, majeranek, sól, pieprz, kiełbasa toruńska.

Spaghetti- mięso mielone z łopatki , cebula czosnek, marchewka, pasata pomidorowa, oliwa z oliwek, przyprawy, makaron-mąka pszenna, woda, sól jajka, 

 

Wtorek - 30.04.2024r.

Śniadanie - Pieczywo wieloziarniste z masłem, pastą z jajek ze szczypiorkiem, rzodkiewką. Kawa zbożowa z mlekiem.

Ok. 398 kcal

Składniki - mąka pszenna, zakwas żytni (mąka żytnia), siemię lniane, nasiona słonecznika, drożdże, sól, płatki owsiane, serwatka, masło (mleko)

Pasta - jajka, szczypiorek, rzodkiewka, przyprawy.

Kawa- mleko, jęczmień, cykoria, cukier

Obiad – Ciasto lane na rosole. Ziemniaki, kotlecik z mortadeli. Sałatka z ogórka kwaszonego.

Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana.

Ok. 510 kcal

Składniki - porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz.

Ziemniaki, mortadela, jajka, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy

Ogórki kwaszone.

Kompot - woda, cukier, truskawki mrożone

Jadłospis może ulec zmianie.

 

Alergeny występujące w posiłkach:

- zboża zawierające gluten

- Mleko i produkty pochodne

- Jaja i produkty pochodne

- Soja

- Seler

- Gorczyca

- Nasiona sezamu

- Skorupiaki

- Orzechy

- Dwutlenek siarki

- Łubiny

- Orzeszki ziemne

- Mięczaki

Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem ,produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy)mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, cukier waniliowy. 


WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe 

Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

  1. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  2. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9.Seler i produkty pochodne;

  1. Gorczyca i produkty pochodne;
  2. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej  bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  1. Łubin i produkty pochodne;
  2. Mięczaki i produkty pochodne.

(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.