Kalendarium
Piątek, 2024-05-03
Imieniny: Jaropełka, Marii
33-260 Gręboszów
Gręboszów 4
Tel. (14) 641-60-49
Piątek, 2024-05-03
Imieniny: Jaropełka, Marii
Jadłospis
JADŁOSPIS 22.04.2024 r. – 30.04.2024r.
Poniedziałek 22.04.2024r.
Śniadanie – Płatki wielozbożowe z mlekiem. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki, serka ogórka. Herbata z cytryną i miodem.
Ok. 400 kcal
Składniki- mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier , kakao, sól, olej słonecznikowy, aromaty naturalne , mleko.
Pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, masło 82% (mleko), serek kanapkowy( mleko, kultury bakterii, szynka z indyka, ogórek, szczypiorek.
Obiad- Zupa krem z pieczarek z grzankami. Chrusty drożdżowe . Kompot wieloowocowy/ woda mineralna. Jabłko.
Ok. 490 kcal
Składniki- porcja rosołowa, pieczarki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przyprawy naturalne, sól, pieprz, śmietana 18% , chleb tostowy(mąka pszenna), natka pietruszki
Chrusty – mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże, olej rzepakowy, cukier puder. Jabłko.
Kompot- woda, cukier, mieszanka kompotowa
Wtorek 23.04.2024r.
Śniadanie- Pieczywo mieszane z masłem, powidłami śliwkowymi, proziaki z masełkiem. Kawa zbożowa z mlekiem. Mandarynka.
Ok. 270 kcal
Składniki- pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, drożdże, masło 82%(mleko), powidła śliwkowe
Proziaki- - mąka pszenna, kefir, soda oczyszczona, masło(mleko)
Kawa - cykoria, cukier, jęczmień, mleko.
Obiad – Rosół z makaronem. Ziemniaki, skrzydełka panierowane, Surówka z sałaty lodowej. Kompot z jabłek i truskawek.
Ok. 514 kcal
Składniki- skrzydełka drobiowe, marchew, pietruszka korzeń, por, cebula, seler korzeń, seler naciowy, pieprz, sól, pietruszka natka.
Makaron- mąka pszenna, jaja, woda, sól.
Ziemniaki, skrzydełka drobiowe, bułka tarta(mąka pszenna), jajka, olej roślinny.
Surówka- sałata lodowa, papryka czerwona, szczypiorek, jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy .
Kompot- woda, jabłka, truskawki, cukier trzcinowy.
Środa 24.04.2024r.
Śniadanie - Pieczywo mieszane z masłem, szynką wiejską, serkiem żółtym, pomidor koktajlowy. Herbata z cytryną. Banan.
Ok. 342 kcal
Składniki- pieczywo - mąka żytnia, mąka pszenna, zakwas żytni, drożdże, woda , masło 82% (mleko), szynka wiejska wieprzowa, serek żółty (mleko), pomidor.
Obiad - Kapuśniak z młodej kapusty. Kluski leniwe, marchewka z jabłkiem. Kompot z owoców mrożonych.
Ok. 357 kcal
Składniki - porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, sól, śmietana 18%, zielony koperek, pory, kapusta biała, ziemniaki, przecier pomidorowy, pieprz, sól.
Kluski leniwe - mąka pszenna, jajka, twaróg( mleko), masło, sól
Surówka - marchew, jabłko, przyprawy
Kompot - woda, cukier, truskawki, owoce leśne – mieszanka
Czwartek 25.04.2024r.
Śniadanie - Zupa mleczna z grysikiem. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, papryczka czerwona słodka. Herbata z cytryną i miodem. Jabłko.
Ok. 371 kcal
Składniki - mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, sól, masło 82%( mleko), jajka, kasza manna, mleko, papryka czerwona
Obiad – Zupa fasolowa z makaronem. Ziemniaki, pulpeciki w sosie pomidorowym. Sałatka z buraczków czerwonych. Kompot śliwkowy.
Ok. 468 kcal
Składniki - kości od schabu, seler, marchew, pietruszka, por, cebula, przyprawy naturalne, zielona pietruszka, fasola biała, śmietana 18%, przyprawy naturalne.
Makaron- jajka, mąka pszenna, woda, sól
Ziemniaki, łopatka mielona, cebula, pieprz czarny, sól, olej rzepakowy, bułka tarta (mąka pszenna), jajka, przecier pomidorowy.
Sałatka - buraczki czerwone, sól, pieprz, cukier.
Kompot - woda, cukier, śliwki
Piątek 26.04.2023r.
Śniadanie - Pieczywo razowe i mieszane z masłem, pastą z makreli wędzonej. Kawa zbożowa z mlekiem. Jabłko.
Ok. 410 kcal
Składniki - pieczywo- mąka pszenna i żytnia, mąka żytnia razowa, masło 82%, drożdże, woda, sól.
Pasta - makrela wędzona, twaróg wiejski (mleko) , szczypiorek, sól, pieprz
Obiad - Zupa pomidorowa z makaronem. Ryż z jabłkami prażonymi. Kompot wieloowocowy.
Ok. 502 kcal
Składniki - porcja rosołowa, marchew, pietruszka, cebula, seler, przecier pomidorowy, śmietana 12%, natka pietruszki.
Makaron - mąka pszenna, jajka, woda, sól
Ryż jaśminowy, jabłka, cukier, cynamon.
Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.
Poniedziałek 29.04.2024r.
Śniadanie – Budyń truskawkowy, pieczywo z masłem, serkiem żółtym. Herbata z cytryną. Banan.
Ok. 418 kcal
Składniki - skrobia ziemniaczana, truskawki, cukier, mleko.
Pieczywo - mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda, sól, masło 82%(mleko), ser gouda(mleko). Banan
Obiad - Barszcz biały z ziemniakami. Spaghetti z mięsem, sosem bolońskim. Kompot z jabłek, malin.
0k. 600 kcal
Składniki - zakwas do barszczu białego, marchewka, śmietanka 30%, ziemniaki, cebulka, woda, majeranek, sól, pieprz, kiełbasa toruńska.
Spaghetti- mięso mielone z łopatki , cebula czosnek, marchewka, pasata pomidorowa, oliwa z oliwek, przyprawy, makaron-mąka pszenna, woda, sól jajka,
Wtorek - 30.04.2024r.
Śniadanie - Pieczywo wieloziarniste z masłem, pastą z jajek ze szczypiorkiem, rzodkiewką. Kawa zbożowa z mlekiem.
Ok. 398 kcal
Składniki - mąka pszenna, zakwas żytni (mąka żytnia), siemię lniane, nasiona słonecznika, drożdże, sól, płatki owsiane, serwatka, masło (mleko)
Pasta - jajka, szczypiorek, rzodkiewka, przyprawy.
Kawa- mleko, jęczmień, cykoria, cukier
Obiad – Ciasto lane na rosole. Ziemniaki, kotlecik z mortadeli. Sałatka z ogórka kwaszonego.
Kompot truskawkowy/woda mineralna niegazowana.
Ok. 510 kcal
Składniki - porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz.
Ziemniaki, mortadela, jajka, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy
Ogórki kwaszone.
Kompot - woda, cukier, truskawki mrożone
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny występujące w posiłkach:
- zboża zawierające gluten
- Mleko i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Soja
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Skorupiaki
- Orzechy
- Dwutlenek siarki
- Łubiny
- Orzeszki ziemne
- Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem ,produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy)mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, cukier waniliowy.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Alergeny
4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
9.Seler i produkty pochodne;
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.