Jadłospis

  Jadłospis 

 

 

JADŁOSPIS 08.04.2024r. – 12.04.2024r.

 

Poniedziałek 08.04.2024r.

Śniadanie – Płatki wielozbożowe  z mlekiem. Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym,  papryka pomidor. Herbata z cytryną.

 Ok. 388 kcal

Składniki - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier , kakao, sól, olej słonecznikowy, aromaty naturalne , mleko.

Pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, masło 82% (mleko),  , serek żółty(mleko),

pomidor.

Obiad - Zupa kalafiorowa. Spaghetti z sosem bolońskim. Kompot wieloowocowy/woda mineralna.

Ok. 490 kcal

Składniki - porcja rosołowa, ziemniaki,  marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przyprawy naturalne, sól, pieprz, śmietana 18%, zielona pietruszka, kalafior.

Makaron - mąka pszenna,    jajka,  sól: sos- mięso mielone wieprzowe, pomidory, koncentrat pomidorowy, cebula, oliwa z oliwek, oregano suszone, przyprawy 

Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.

 

Wtorek 09.04.2024r.

Śniadanie - Pieczywo mieszane, graham z masłem, pastą z jajek, rzodkiewka, szczypiorek. Kawa zbożowa z mlekiem. Jabłko

Ok. 355 kcal

Składniki – pieczywo - mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, masło 82% (mleko).

Pasta – jajka, pieprz, sól, szczypiorek, ser żółty (mleko),  majonez (jajka), papryka czerwona .

Kawa  - cykoria, cukier, jęczmień, mleko. Jabłko.

Obiad –  Zupa pomidorowa  z makaronem. Ziemniaki, kotlet mielony, marchewka duszona z zielonym groszkiem. Kompot jabłkowo-śliwkowy.

Ok. 470 kcal

Składniki: porcja rosołowa, przecier pomidorowy, seler, marchew, pietruszka, por, cebula,  przyprawy naturalne, zielona pietruszka, cebula, śmietana 12%.

Makaron - mąka pszenna, jajka, woda, sól

Ziemniaki, kotlet mielony - łopatka mielona, jajka, bułka wodna (mąka pszenna), bułka tarta, smalec wieprzowy, przyprawy, cebula, czosnek, sól.

Marchew, groszek zielony, masło (mleko).

Kompot - woda, cukier, wiśnie, jabłka

 

Środa 10.04.2024r.

Śniadanie - Pieczywo żytnie z masłem, parówki cielęce, pomidor. Herbata z cytryną. Jogurt.

Ok. 360 kcal

Składniki - pieczywo - mąka żytnia, zakwas żytni, drożdże, woda , masło 82%,

Parówki - mięso wieprzowe, mięso cielęce, przyprawy, woda , sól, pomidory malinowe. Jogurt naturalny.

Obiad - Barszcz czerwony z ziemniakami, zielona pietruszka. Naleśniki z dżemem, serkiem białym, sosem truskawkowym. Kompot z owoców mrożonych.

Ok. 470 kcal

Składniki- kości od schabu, buraczki czerwone,  marchew, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, ziemniaki.

Naleśniki - mąka pszenna, mleko, jajka, olej rzepakowy, dżem truskawkowy, twarożek (mleko), cukier, cukier waniliowy, truskawki

Kompot - woda, cukier, truskawki, owoce leśne – mieszanka.

 

Czwartek 11.04.2024r.

Śniadanie - Budyń śmietankowy z syropem malinowym. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym. Herbata z cytryną. Banan.

Ok. 380 kcal

Budyń śmietankowy- mąka ziemniaczana, cukier, mleko3,2%, syrop malinowy.

Pieczywo - mąka pszenna i żytnia, drożdże , woda, masło 82% ( mleko), pasztet - mięso drobiowe, wątróbka drobiowa, czosnek, cebula, gałka muszkatołowa, przyprawy.

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem. Ziemniaki, bigos. Kompot z jabłek i wiśni mrożonych.

Ok. 484 kcal

Składniki – zupa - porcja rosołowa z indyka ,koperek, marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy naturalne, ryż, śmietana łaciata 18%

Ziemniaki, bigos - kapusta biała, kapusta kiszona, boczek wędzony, kiełbasa toruńska, przyprawy naturalne, przecier pomidorowy.

Kompot - woda, wiśnie mrożone, jabłka, cukier.

 

Piątek 12.04.2024r.

Śniadanie - Płatki owsiane na mleku. Pieczywo razowe i mieszane z masłem, dżemem brzoskwiniowym. Herbata z cytryną i miodem. Banan.

Ok. 344 kcal

Płatki owsiane błyskawiczne - ziarna owsa, mleko 2%,

Składniki – pieczywo - mąka pszenna i żytnia, mąka żytnia razowa, masło 82%, drożdże, woda, sól, dżem - owoce brzoskwiń, substancje żelujące, woda. Banan.

Obiad - Zupa ogórkowa z ryżem, z warzywami. Filet z dorsza  z ziemniakami, koperek. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot wieloowocowy.

Ok. 476 kcal

Składniki- porcja rosołowa, por, marchew, pietruszka, cebula, pietruszka, seler, koperek, ogórki kiszone, śmietana 12%, ryż

Ziemniaki, filet z dorsza , jajka, bułka tarta,  przyprawy ziołowe, surówka- kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, szczypiorek, przyprawy naturalne.

Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.

 

Jadłospis może ulec zmianie.

 

Alergeny występujące w posiłkach:

- zboża zawierające gluten

- Mleko i produkty pochodne

- Jaja i produkty pochodne

- Soja

- Seler

- Gorczyca

- Nasiona sezamu

- Skorupiaki

- Orzechy

- Dwutlenek siarki

- Łubiny

- Orzeszki ziemne

- Mięczaki

Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem ,produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy)mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, cukier waniliowy. 


WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe 

Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

  1. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
  2. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9.Seler i produkty pochodne;

  1. Gorczyca i produkty pochodne;
  2. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej  bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  1. Łubin i produkty pochodne;
  2. Mięczaki i produkty pochodne.

(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.