Kalendarium
Sobota, 2024-04-20
Imieniny: Agnieszki, Amalii
33-260 Gręboszów
Gręboszów 4
Tel. (14) 641-60-49
Sobota, 2024-04-20
Imieniny: Agnieszki, Amalii
Jadłospis
JADŁOSPIS 08.04.2024r. – 12.04.2024r.
Poniedziałek 08.04.2024r.
Śniadanie – Płatki wielozbożowe z mlekiem. Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, papryka pomidor. Herbata z cytryną.
Ok. 388 kcal
Składniki - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, cukier , kakao, sól, olej słonecznikowy, aromaty naturalne , mleko.
Pieczywo- mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, masło 82% (mleko), , serek żółty(mleko),
pomidor.
Obiad - Zupa kalafiorowa. Spaghetti z sosem bolońskim. Kompot wieloowocowy/woda mineralna.
Ok. 490 kcal
Składniki - porcja rosołowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, przyprawy naturalne, sól, pieprz, śmietana 18%, zielona pietruszka, kalafior.
Makaron - mąka pszenna, jajka, sól: sos- mięso mielone wieprzowe, pomidory, koncentrat pomidorowy, cebula, oliwa z oliwek, oregano suszone, przyprawy
Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.
Wtorek 09.04.2024r.
Śniadanie - Pieczywo mieszane, graham z masłem, pastą z jajek, rzodkiewka, szczypiorek. Kawa zbożowa z mlekiem. Jabłko
Ok. 355 kcal
Składniki – pieczywo - mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, masło 82% (mleko).
Pasta – jajka, pieprz, sól, szczypiorek, ser żółty (mleko), majonez (jajka), papryka czerwona .
Kawa - cykoria, cukier, jęczmień, mleko. Jabłko.
Obiad – Zupa pomidorowa z makaronem. Ziemniaki, kotlet mielony, marchewka duszona z zielonym groszkiem. Kompot jabłkowo-śliwkowy.
Ok. 470 kcal
Składniki: porcja rosołowa, przecier pomidorowy, seler, marchew, pietruszka, por, cebula, przyprawy naturalne, zielona pietruszka, cebula, śmietana 12%.
Makaron - mąka pszenna, jajka, woda, sól
Ziemniaki, kotlet mielony - łopatka mielona, jajka, bułka wodna (mąka pszenna), bułka tarta, smalec wieprzowy, przyprawy, cebula, czosnek, sól.
Marchew, groszek zielony, masło (mleko).
Kompot - woda, cukier, wiśnie, jabłka
Środa 10.04.2024r.
Śniadanie - Pieczywo żytnie z masłem, parówki cielęce, pomidor. Herbata z cytryną. Jogurt.
Ok. 360 kcal
Składniki - pieczywo - mąka żytnia, zakwas żytni, drożdże, woda , masło 82%,
Parówki - mięso wieprzowe, mięso cielęce, przyprawy, woda , sól, pomidory malinowe. Jogurt naturalny.
Obiad - Barszcz czerwony z ziemniakami, zielona pietruszka. Naleśniki z dżemem, serkiem białym, sosem truskawkowym. Kompot z owoców mrożonych.
Ok. 470 kcal
Składniki- kości od schabu, buraczki czerwone, marchew, pietruszka, seler, cebula, pieprz czarny, ziemniaki.
Naleśniki - mąka pszenna, mleko, jajka, olej rzepakowy, dżem truskawkowy, twarożek (mleko), cukier, cukier waniliowy, truskawki
Kompot - woda, cukier, truskawki, owoce leśne – mieszanka.
Czwartek 11.04.2024r.
Śniadanie - Budyń śmietankowy z syropem malinowym. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem drobiowym. Herbata z cytryną. Banan.
Ok. 380 kcal
Budyń śmietankowy- mąka ziemniaczana, cukier, mleko3,2%, syrop malinowy.
Pieczywo - mąka pszenna i żytnia, drożdże , woda, masło 82% ( mleko), pasztet - mięso drobiowe, wątróbka drobiowa, czosnek, cebula, gałka muszkatołowa, przyprawy.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem. Ziemniaki, bigos. Kompot z jabłek i wiśni mrożonych.
Ok. 484 kcal
Składniki – zupa - porcja rosołowa z indyka ,koperek, marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy naturalne, ryż, śmietana łaciata 18%
Ziemniaki, bigos - kapusta biała, kapusta kiszona, boczek wędzony, kiełbasa toruńska, przyprawy naturalne, przecier pomidorowy.
Kompot - woda, wiśnie mrożone, jabłka, cukier.
Piątek 12.04.2024r.
Śniadanie - Płatki owsiane na mleku. Pieczywo razowe i mieszane z masłem, dżemem brzoskwiniowym. Herbata z cytryną i miodem. Banan.
Ok. 344 kcal
Płatki owsiane błyskawiczne - ziarna owsa, mleko 2%,
Składniki – pieczywo - mąka pszenna i żytnia, mąka żytnia razowa, masło 82%, drożdże, woda, sól, dżem - owoce brzoskwiń, substancje żelujące, woda. Banan.
Obiad - Zupa ogórkowa z ryżem, z warzywami. Filet z dorsza z ziemniakami, koperek. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot wieloowocowy.
Ok. 476 kcal
Składniki- porcja rosołowa, por, marchew, pietruszka, cebula, pietruszka, seler, koperek, ogórki kiszone, śmietana 12%, ryż
Ziemniaki, filet z dorsza , jajka, bułka tarta, przyprawy ziołowe, surówka- kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, szczypiorek, przyprawy naturalne.
Kompot - woda, cukier, mieszanka kompotowa.
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny występujące w posiłkach:
- zboża zawierające gluten
- Mleko i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Soja
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Skorupiaki
- Orzechy
- Dwutlenek siarki
- Łubiny
- Orzeszki ziemne
- Mięczaki
Zgodnie z informacją od producentów użyte produkty gotowe np.: (kakao, herbata, dżem ,produkty z mięsa, koncentrat pomidorowy)mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, jaj, soi, selera, orzechów, gorczycy, mleka łącznie z laktozą.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: majeranek, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, tymianek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, cynamon, cukier waniliowy.
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Alergeny
4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
9.Seler i produkty pochodne;
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.